Varje år slår det upp fler och fler så kallade snabbmatsrestauranger runt om i Sverige. Men vad är egentligen snabbmat, och är det så onyttigt som många påstår? Just när det kommer till snabbmat finns det många åsikter, vissa anser att snabbmat är helt okej även att servera till barn, medan andra tycker att det helt ska förbjudas.

Vad är snabbmat?

Vad är då den här berömda snabbmaten som många gillar? Det är all mat som tillagas snabbt och som går fort för kunden att få. Hamburgare, pommes, pizza, kebab med mera. Det tar i regel inte mer än 15 minuter från beställning tills dess att maten är klar. Ofta är snabbmaten också ganska billig jämfört med mat som serveras på finare restauranger. För omkring 20 kronor får man en hamburgare med olika former av tillbehör som tomat, sallad, med mera.

Olika sorters snabbmat

Eftersom snabbmat finns i så många olika former finns det garanterat något som passar alla. I dag är det inte ovanligt att även små barn lär sig äta pommes, pizza och mer lättuggad mat. På många snabbmatsrestauranger finns dessutom flera sorters snabbmat vilket gör att man slipper åka runt till flera ställen för att finna det alla vill äta.

Är all snabbmat onyttig?

Snabbmaten har fått ett rykte om sig att vara onyttig. Viss snabbmat kan vara onyttig eftersom den innehåller en del salt samt fett. Men om man beställer en hamburgare utan massa dressing, kanske med ett extra bröd samt sallad blir det inte en allt för tokig måltid sett till näringsinnehåll. Precis som när det gäller mycket annat handlar det i regel om mängden man äter, samt hur ofta. En enstaka hamburgare, pizza eller liknande är inte onyttigt, men däremot blir det onyttigare om man äter det varje dag, flera gånger om dagen. Även om näringsinnehållet inte är hel tokigt bör man äta en varierad kost för att kroppen ska må bra både fysiskt och psykiskt.

Vad skiljer snabbmat från annan mat?

Det som skiljer snabbmaten från annan mat är framför allt att det går så pass fort att få den serverad, samt att man slipper laga den själv om man beställer den på restaurang. Snabbmaten skiljer sig också i innehåll, pris och liknande. Man kan givetvis inte få en entrecôte eller annat fint kött som snabbmat eftersom det för det första kostar för mycket, och för det andra inte hinner bli klart under den tiden matgästen vill vänta på maten.

Kan man leva på snabbmat?

Så länge man varierar snabbmaten, och kompletterar med lite grönsaker, frukt med mera bör det inte vara några problem alls att leva på snabbmat. Det kan dock bli dyrt i längden, och man bör hålla koll på sitt intag av vitaminer samt mineraler så man verkligen får i sig det man behöver. Eftersom snabbmaten också kan innehålla lite mer fett bör man tänka på mängden man får i sig. Eftersom viss snabbmat innehåller mer fett än annan kan det vara klokt att variera sig. Ibland kan man behöva motionera lite extra för att inte riskera att lägga på sig för mycket.