I Sverige anser många att det är riktigt lyxigt att gå i skolan eftersom man faktiskt får skolmat och i de flesta fall är det faktiskt helt gratis. Men så finns så klart allergier, och alla barn gillar inte heller skolmaten som serveras.

Vilka får skolmat?

Hos Skolverket kan man läsa mer om skolmaten och dess betydelse i skolan. I Sverige får förskolor och skolor upp till årskurs nio fri skolmat, och ofta gäller det även gymnasieelever. På några skolor är det obligatoriskt att som elev sitta med under skollunchen, på andra skolor gör eleverna som de vill med maten.

Skolmat och allergier

Alla kan inte äta samma saker. Det kan bero på allergi eller överkänslighet. I de flesta fall ordnar skolmatsalen med alternativ mat för allergikern – men det krävs att skolan får veta om allergin och ofta krävs också läkarintyg. Eleven måste dessutom hämta maten inne i skolköket vilket vissa tycker är pinsamt.

Vad serveras i skolmaten?

I skolmaten serveras blandade rätter. Exakt vad som serveras beror på skolans policy, aktuell säsong med mera. Ofta är det husmanskost som blandas med vegetariska rätter, soppor och annat. Skollunchen ska vara näringsrik och bra för eleverna. Därför serveras sällan saker som pizza, korv och hamburgare – skolan anser det helt enkelt som onyttigt.

Barn som inte gillar skolmat

Precis som vuxna inte gillar allt, kommer inte heller barnen att gilla all skolmat. På många skolor serveras en eller flera alternativa rätter varje dag, på andra får barnet helt enkelt äta det som serveras. På en del skolor finns det också flingor, fil, yoghurt, eller smörgåsar som barnet kan äta istället för maten. Flera skolor prioriterar nämligen att barnet faktiskt äter något istället för att gå hungrigt.