Matvaror och hygien

Det finns en hel del saker att tänka på när man håller på med mat. Hygienen är en av de sakerna. Många matvaror är faktiskt riktigt riskabla när det kommer till hantering, förvaring och tillagning. Sköter man inte det hygieniska här kan maten bli riktigt hälsofarlig. Det spelar ingen roll om man lagar mat till sin familj, sig själv eller andra. Det är alltid viktigt att hålla koll på vad man gör i köket.

Tvätta händerna!

Hos Folkhälsomyndigheten kan man läsa mer om vad som är viktigt att tänka på, och en av de första sakerna som kommer upp är tvätt av händerna. Just händerna ska alltid tvättas innan man börjar hantera mat, och dessutom mellan olika matvaror. Man kan helt enkelt inte tvätta händerna för lite under matlagningen. I samma veva tas det också upp att man inte bör bära långärmat i köket då tröjan riskerar att hamna i maten.

Sjukdomar och dålig hygien

Det är ingen slump att sjukdomar och smitta sprids genom dålig hygien. Om man ser till att hålla sig och matvarorna rena är risken minimal att en smitta ska spridas. De allra flesta smittor kan man få bort genom att tvätta händer och diska i rätt temperatur.

Temperatur är viktigt

Temperatur är en sak som överlag är viktigt, även rent hygieniskt. Frysen ska hålla -18 grader, i kylen får det inte vara varmare än åtta grader, och kött ska vara genomstekt. Kyckling ska hålla en innertemperatur på minst 75 grader för att vara klar.